V podstatě se dá říci, že fazolí existuje několik druhů a také se dá z nich vytvořit mnoho lahodných pokrmů. Především jsou součástí mexické kuchyně, ale i my se můžeme pochlubit různými kulinářskými výtvory. Ovšem není fazole jako fazole. Například fazole jménem Mungo je na vzhled úplně jiná, spíš by si ji někdo neznalý mohl splést rovnou se zeleným hráškem. Dokonce i chutí jsou mu celkem dost blízké. Navíc se jim musí přiznat velké zásluhy v oblasti účinků na naše zdraví. A tak příznivci zdravého stravování by je měli zařadit do svého jídelníčku. Pokud bychom ale chtěli získat ještě daleko více všech prospěšných látek, tak by bylo vhodné pouvažovat o naklíčení. Mungo klíčky jsou totiž naprosto zdravou bombou pro naše tělo.
Přece nejsem králík
I tuto větu můžeme slýchat a to především od mužů. Není divu, někteří totiž neřeší štíhlé křivky, spíš naopak si užívají života plnými doušky, se všemi možnými neřestmi. Inu nechtějí, ať nechají být, zbude více na nás. Klíčky mají v sobě ukryto velké bohatství zdravých a prospěšných látek, mezi ně se dokonce řadí omega 3 a omega 6 kyseliny, dále pantotenová a listová kyselina. Dále zde nalezneme mnoho minerálních látek jako je hořčík, železo a vápník. To rozhodně není všechno, řada vitamínů a co je velmi podstatná složka, je vláknina a bílkovina. Kdo si někdy zapisoval stravu do kalorických tabulek, tak jistě ví, jak tyto složky se těžko získávají z běžné stravy, přitom tělo je pro zdravý vývoj potřebuje. Zde je máme jako na dlani a tělo se nemusí snažit je zpracovávat, my mu je dodáme přímo na podnose. Takže králík ano nebo ne, tohle by si nikdo neměl nechat uniknout.
Klíčky se dají konzumovat:
- Syrové jsou nejlepší jako posyp na pečivu nebo přídavek do zeleninových salátů.
- Do polévek, ale nevařit je, to by ztratily většinu svých prospěšných látek.
- Jen tak si zkrátka zobnout. Chuťově jsou sladké a podobné hrášku, takže to není nic škaredého.