Pojem „luxusní kuchyně“ nemusí vždy nutně znamenat mít linku z toho nejlepšího dřeva a místa jako na fotbalovém stadionu. Mnohem podstatnější je mít vše potřebné hned po ruce, což je při vaření důležité. A to jde i v menších prostorách, jen je potřeba vědět jak na to.
Jakmile se rozhodnete, že chcete novou kuchyň, měly by vaše první kroky směřovat k osvědčenému výrobci kuchyňských linek. Je vcelku jedno, jestli se bude jednat o velkou nadnárodní firmu nebo o malou výrobnu sotva okresního formátu. Jde vám totiž o kvalitu, která je v tomto případě stěžejní. Linka by vám měla vydržet minimálně dvacet let, spíše déle. Dnes je dobrého výrobce najít poměrně snadné, stačí sednout k počítači a nažhavit internet.
Snažte se odolat poutavým reklamním sdělením a nekupujte již vyrobenou linku, ale chtějte výrobek ušitý na míru. Samozřejmě, že si trochu připlatíte, ale tomu se při znovu zařizování kuchyně nevyhnete asi nikdy. Dobrý výrobce se pozná nejen podle toho, že je schopen vyrobit dobrou linku, ale také dle toho, zdali naslouchá svým zákazníkům. To je důležité hlavně když chcete linku podle svých představ. Pokud narazíte na někoho, kdo vám bude neustále předhazovat své vlastní vize, raději si zvolte jinou firmu, jinak nikdy nedosáhnete na kuchyň, kterou jste si vysnili.
Spotřebiče
Samotná linka je středobodem každé správné kuchyně, ale jen o něco méně podstatné jsou i spotřebiče, bez nichž byste asi nic moc uvařit nedokázali. Můžete použít ty stávající, pokud jsou v dobrém stavu, ale chcete-li vzít přestavbu kuchyně opravdu z gruntu, měli byste vyměnit i je. Hlavně spotřebiče na elektřinu. Mnohé starší typy jsou totiž velkými žrouty, což se vzhledem k neustále rostoucím cenám elektrické energie nevyplácí. Proto je lepší pořídit si přístroje, které možná nebudou na první pohled o moc kvalitnější než ty minulé, ale za to budou energeticky mnohem méně náročné.