Japonská kuchyně je nejen chutná, ale i hezky vypadá. Kromě toho ji lze považovat i za jednu z nejzdravějších kuchyní na světě. Je to zejména díky unikátní přípravě podávaných surovin a hojného využívání zeleniny, luštěnin, ryb, mořských řas a plodů. Japonci lpí na pestrosti a rozmanitosti připravovaných jídel, určitě tedy alespoň jednou byste měli vyzkoušet nějakou tu japonskou specialitu.
Japonské speciality:
Jistě každý znátofu (sražené sojové mléko se sádrou) nebo suši (syrové rybí maso srolované s rýží). Ale Japonsko nabízí mnohem víc. Můžete ochutnat celou řadu dalších lákavě vypadajících pokrmů např.
· Yakitori
Jsou grilované malé kousky kuřecího masa, ale i jatýrek a zeleniny na bambusové tyčce. Ochucuje se sojovou omáčkou a kořením, připravuje se nad rozžhaveným dřevěným uhlím. Pro Japonce je yakitori velmi oblíbeným jídlem, servíruje se téměř v každé restauraci. A jeho vůně se line kdejakou ulicí. Můžete se o něj pokusit i sami doma, jedná se o obdobu kuřecího špízu.
· Fugu sashimi
O tento labužnický zážitek ze syrových plátků ryby fugu se ale raději doma nepokoušejte! Ryba fugu ač je pro Japonce doslova pochoutkou, může být při špatné přípravě smrtícím zabijákem. Ve svých orgánech totiž obsahuje neurotoxin – jed srovnatelný s kyanidem. Nicméně i přes možné riziko jsou za ni Japonci ochotni zaplatit v přepočtu více jak 2400 Kč. Není divu. V Tokiu ji smí přichystat jen několik proškolených kuchařů se speciální licencí.
· Sukiyaki
Je další typický japonský pokrm připravovaný u stolu přímo před hosty. Hlavní surovinou jsou tence nakrájené hovězí plátky opečené v oleji a následně dušené na pánvi s omáčkou a nejrůznějšími druhy zeleniny. Výběr masa rozhodně není ponechán jen tak náhodě. Japonci sukiyaki připravují jen z velmi kvalitního hovězího zvaného „shimofuri“ je tučné, velmi chutné, ale pochopitelně i drahé.